Thursday, December 29, 2011

Update 34 Minggu

Alhamdulillah,

kandunganku sudah 34minggu. InsyaALLAH, lagi kurang/ lebih 6minggu, anakku akan berada di dunia nyata. moga2 segala2nya dipermudahkan. tolong doakan ye.

semalam gi check up kat penawar. upa2nya semalam adalah kali terakhir aku check up ngan doc suhaimi. sebab doc akan berhijrah ke KL untuk sementara waktu.

hasil check up semalam, berat baby dah 2.1kg. ada lg 6minggu, harap2 tiba masa nanti, baby janganlah besar sangat ye. semput ibu nak kuorkan awak nnt. hehehe.

semalam doc adalah kelam kabut. sebab aku datang petang. pastu doc ade pembedahan lak tu. so semalam scan adalah tak detail. tapi takpe. sebab aku hanya nak tau. kepala baby sudah ke bawah ke belum. hasilnya, kepala baby masih diatas. upa2nya yang selalu mengeras bawah Cik B aku adalah kepala baby.

doc kata jangan risau. ada lagi 2minggu untuk baby berpusing. sekiranya 2minggu akan datang kepala baby masih diatas, maka tindakan akan diambil. doc bagi 3 pilihan. pertama ECV, kedua pembedahan. ketiga bersalin secara songsang. harap2 aku tak akan wat pilihan.

pilihan ketiga aku tak akan ambil. sebab ni anak pertama, laluan masih tiada. maka risiko sangat tinggi untuk bersalin secara songsang. pilihan kedua juga aku tanak. sebab aku nak anak ramai. kalo anak pertama dah kena bedah, maksima anak aku hanya 3 orang je. aku nak lebih. hehehe.

harap2 baby pusing secara normal. kalo tak, 2minggu lagi aku akan wat ECV. cuak sebenarnya. tapi member kata tak sakit. pas tengok kat youtube, lega lah jugak. sebab tak rumit mana prosedur ECV tu.

apa2 pon, moga segalanya dipermudahkan. amin.

Thursday, December 22, 2011

Suntikan Kedua

semalam aku serah diri kat klinik yuslina untuk suntikan kedua kancing gigi. ada citer kelakar kat klinik semalam. tapi itu nantilah aku citer. ni aku nak stori mori pasal suntikan dulu.

sebenarnya suntikan kedua ni, menurut doc yuslina, patut amik masa minggu ke 32. tapi masa minggu ke-32 tu aku baru amik suntikan pertama, maka minggu ni aku amik yang kedua lak.

konon2 nak amik suntikan kedua kat penawar aje. sebab aku ade check up ngan penawar jumaat ni. tapi bila pikir2 semula, kat penawar, seketoi kapas pon kena charge 50sen, maka ke yuslina lah kami semalam. kan tak yah bayo pape. hehehe.

ok, abes pasal suntikan. next story lak. masa sampai klinik semalam, pembantu klinik kata doc yuslina takde. yg ade doc sangeetha. itulah nama yg kami berdua dengar. aku pon tanya lah, doc lelaki ke pompuan. sebab aku tak sure. depa kata doc pompuan. oklah kan.

tiba nama aku dipanggil, kami pon masuk bilik doc. terkejut aku tengok, doc pakai tudung? aik, den dah konpius. upa2nya, nama doc ialah doc surita. hahahah. doc plak muda belia lagi. macam tak reti pon ade aku tengok. minggu lepas aku datang, doc yus tulis kt buku aku 32w. tapi tetiba minggu ni dah jadi 36w. salah tengok ke salah tulis doc tu.


aku cakap aku nak amik suntikan kedua. pas kena suntik aje, terus kuor. suntik aje rm30. tapi naseb bek masuk akaun kompeni encik asben. sebelum kuor, sempat aku tanya kat pembantu klinik tu. doc surita lom kawen la. patut lah cam tak reti aje. hehehe

Friday, December 16, 2011

Update 32 Minggu

salam jumaat nan indah

rabu lalu, 14/12/11, kandunganku genap 32minggu, means udah 8 bulan. kalo ikut org dolu2, tinggal sebulan lebey je lg. tapi ikut term perubatan, ade 8 minggu lagi iaitu 2 bulan lg kan. ape2 hal aku harap segalanya berjalan dengan lancar bila tiba masa nanti.

rabu tu aku gi klinik yuslina. saje2 nak wat check up. nak scan sebenarnya. aku nak tengok keadaan baby didalam. tapi sebelum dapat jumpa baby, aku dapat habuan dulu. huhuhu...tak ready pong. aku kena cucuk. sakit lorrrr. sampai arini tempat cucuk tu still sakit & rasa cam bengkak walaupon tak nampak. psikologi tol....hahaha

lepas dah kena cucuk, baru lah dapat jumpa baby. adeh. sadis2. kepala baby masih lom turun lagi. dah ler edd makin awal. adeh, patut risau ke tak ek. jangan lah sampai kena belah. punah la harapan den nak anak ramai. hahaha...

aku tak patut risau kot. bila bgtau mak, mak kata still ade mase bby nak pusing. bila cakap ngn umi, umi kata anak2 umi sume songsang, tapi bila bersalin sume kuor normal. so maybe aku pon camtu kot. doa aje lah banyak2 ek. korang pon tolong lah doakan aku ye....TQ2...

aritu lupa nak tanya doc pasai berat baby. tapi berat terkini aku, alahai. udah 54kg. huhuhu.sadis. kena pantang betoi2 ni nanti. hahaha, boley percaya ke aku ni. tengok aje lah nanti.

pasal suntikan kancing gigi tu, next week kena cucuk lagi. harap2 mase tu dah ilang sengal2 cucukan pertama. doc bagitau, sepatutnya suntikan pertama masa 28minggu, then yg kedua mase 32minggu. tapi aku dah terlambat, maka selang seminggu aku akan dapat suntikan yg kedua. doc bgtau lg, anak pertama aje yg kena cucuk 2x. anak 2nd nanti cucuk sekali aje mase 32minggu. nasib baik. aku cukup seriau kalo kena cucuk. huhuhu. hulur tangan aje. mata pejam sepejam2nya.

panjang pulak bebelan kali ni. sampai sini aje lah. nak masak tuk lunch. family mertua ada kat umah aku skang. tengahari lak encik asben nak balik makan. maka wajib lah masak. menu harini, insyaALLAH tomyam sayur, ayam goreng, ikan goreng. cukup lah kan. daaaaa

Monday, December 5, 2011

Kemas Baju Bajan

salam, hari baru, minggu baru. sepatutnya banyak benda nak kena settle kan. tapi saat ni aku mengantuk sangat2. rasa macam mau tido sekejapan. hehehe. serius sangat2 mengantuk.

arini kan 9 Muharam. so aku amik peluang untuk pose ganti. aku ade 4 hari untuk diganti. kalo tak wat skang, bile lagi mau ganti. nanti dah dapat baby lagi payah kot nak posa. hahaha. alasan kan. arini pon kuatkan semangat aja. pagi2 tadi dah pon muntah. naseb bek sebelum abes waktu sahur.

plan arini. mau kemas baju bajan aku. rasa2 baju aku lagi banyak kot dr baju encik asben. lagi plak, banyak baju2 aku yg dah tersadai tak pakai. baju kurung sah2 tak pakai lagi sejak jadik surirumah plus peknen. pinggang dah tukar size. tak selesa lagi nak pakai kain baju kurung. bab baju takde hal kot. sebab sume baju2 kurung aku memang besar2. so start la pack baju2 yg konpom tak pakai dalam waktu terdekat ni. sebab perut makin membesar. harus pakai baju lagi besar. tak gitu.

settle baju kurung. sambung blouse2. pastu baru tshirt. settle baju aku, baru kemas baju encik asben lak. oh ye. nape aku bersusah2 pack baju? ye, aku mau pindah umah. konon2 mau pindah tahun depan aje. tapi ritu ayahanda napi dah melawat umah baru aku, maka kami diminta pindah sebelum due. sebagai anak yg taat, haruslah menurut perintah kan.

setelah berbincang ala kadar, kami decide untuk pindah sebelum 31/12/11. harini dah 5hb, maka kerja2 mengemas, membungkus, membalut apa yg patut harus dimulai serta merta. harap2 aku berdaya wat keje2 itu semua. hehehe.

Saturday, December 3, 2011

Update 30 Minggu

Alhamdulillah, sedar tak sedar dah 30 minggu usia anak dalam kandungan ni. insyaALLAH, lagi 10 minggu ibu dan ayah akan dapat melihat wajah kamu sayang. ibu dan ayah dah tak sabar nak gomol kamu. semalam dapat lihat kamu, aduhai teruja sungguh kami.

sepatutnya aku check up pada 30hb dimana genap 30 minggu. tapi saat akhir penawar call kata doktor takde. khamis plak appointment penuh. so jumaat baru datang check up. berkat jumaat, urusan semalam sangat2 mudah. orang tak ramai. tunggu tak lama. dalam sejam aku dah boleh balik.

macam biasa bila datang check up. timbang berat. terbaik. aku naik lagi 3kg. so berat terkini aku adalah 53.2kg. huhuhu. check urine. masuk bilik doktor. check tekanan darah. cantik bacaan darah aku. hehehe. pastu baring. mau check perut.

doktor tunjuk satu2. encik asben amik video. tak dapat tengok muka baby. kaki baby ada kat muka. macam mane tu. sebelum ni aku ingat kepala baby dah ade kat bawah. semalam baru ku tahu. baby kami masih songsang kat dalam sana. kepala baby bawah dada aku. kaki baby depan muka dia. maybe tangan baby yang dok tekan2 kat bawah nun. alahai anak...

overall keadaan aku ngan baby in progress. berat baby skang 1.4kg. aku naik 3.2kg. agak2 ape lagi 1.8kg tu ye. fizikal aku tak banyak berubah pon. kalo tak tengok perut, tak rupa orang peknen pon. kaki & tangan pon tak bengkak. cuma kaki dah tak ley diri & jalan lama2 lah. sakit wooo.

next check up 23/12/11. 4minggu lagi. harap2 masa tu baby dah pusing. edd terkini 8/2/12. tapi aku nak sangat baby lahir pada 10/1/12. sebab ape? sebab tu tarikh lahir ayah baby. hehehe.

***dah start kira pergerakan baby. aku konpius la.

Tuesday, November 22, 2011

Borong Buku

isnin, 28/11/11
cuti ganti maal hijrah...

w/pon cuti kami tak kemana2 pon,
encik asben layan tdo aje...huhuhu
plus ujan lebat lak nih...
sampai ASTRO terganggu....mcm biase kan...

nak citer pasal buku nih...
tarikh kejadian tak ingat...hehehe
karnival buku anjuran karangkraf kt angsana...
gigih pujuk asben nak gi karnival tu...
sampai2 aje, blur tak tau nak beli ape...
sbb dah lame tak beli novel2 nih..
blur2 pon, sempat sambar 3buah novel..

ni dia novel2 nye...
itu pun hasil bantuan pekerja2 karangkraf tu...
status buku: lom baca lg, malah masih berbalut plastik
motif: nak bace mase dlm pantang nanti...kuikuikui

yg ni plak saje2 beli sbb tengok cam berbaloi utk dibeli...hehehe

pastu ade lagi karnival buku,
kali ni anjuran POPULAR lak...
mati2 aku ingat last 20hb aritu...
rupa2nya arini last...petang ni nak gi lagik...
kali ni nak gi amik payung free lak sbb aritu dah abes stock...
hahaha, demi sekaki payung free, aku abaikan kaki yg masih sengal nih..

aritu banyak gak sambar buku...
lepas gian beli sket mase karnival karangkraf ritu..
antara buku2 yg sempat aku sambar..

buku2 ilmiah
tambah lagi koleksi novel
hah, yang ni bajet utk anak yg bakal lahir...
excited tak aku...hehehe

*****petang nanti nak beli lagi ah...agak2 last day ade offer menarik tak?

Monday, November 21, 2011

Kejadian Tanggal 11-11-11

arini 21/11/11
dah 10 hari berlalu tarikh yg jadi idaman ramai org tu...
aku plak bru nak up entry...hahaha
ok lahkan dr tak ber update blog picisan aku ni...

pada tarikh tu, aku cuma kongsi kegembiraan org lain je...
org lain itu adalah sepupu encik asben...
kami bertolak pas maghrib pd malam jumaat dan sampai dalam pukul 2 di kuantan...

mereka bernikah pas asar pada tarikh keramat itu...
ALHAMDULILLAH, dengan sekali lafaz, mereka bergelar suami isteri...


encik asben excited nak tgk upacara akad nikah...sanggup bersesak2 kt pintu..

selepas upacara selesai, tetamu disajikan dgn nasi dagang..
aku awal2 lg dah makan, banyak plak den makan...hehehe

esoknye, 12/11/11 majlis persandingan dijalankan...
encik asben jadi org paling bizi sekali...
aku juz dok diam2 aje...hehehe

13/11/11 plak, majlis persandingan belah lelaki...
tak jauh mane pon, sebab tu wat majlis selang sehari...
pas majlis, kami bergerak balik johor...
sampai tenggaroh dah kol 9pm, terus layan masterchef...
hehehe

last but not least,

kami bersama pengantin of the day...

SELAMAT BERBAHAGIA ye anis sheera & mohd qayyum..

Friday, November 4, 2011

Cubaan Kedua....

hooyehh...

blended orange cake aku menjadik...
walaupon tak segebus otai2 masak, aku puas ati gak la utk kali ni...
dek sebab terlampau teruja, aku lupa nak snap gambo,
pas encik asben merasa, terus aku potong2 masuk bekas suh bwk g opis...hehehe

aku bereksperimen sebenarnye,
sokmo kek aku gagal bakar guna microwave ni,
dah follow instruction dah, aku tak salahkan resepi pong,
hampir2 nak fed up, nak let go aje rasenye microwave tu,

mujur masih ade semangat, hehehe
nak eksperimen kena lah resepi yg simple2 kan..
oren pon ade, cuba ah..
yg pestime dulu keras ketung...hahaha

kek oren aku kali ni,
ok gak lah, manis sedang2 aje sbb aku kurangkan gula,
aku juz bakar 15min guna medium high,
atasnye agak keras bila dah sejuk,
so next time aku rase 10min bakar, pastu tambah 5min tapi atas kena tutup,
kena try lagik nih....
dah jadik baru ade semangat...hehehe

Thursday, November 3, 2011

Update 26 Minggu

salam

sepatutnye next week aku nye appointment check up,
tapi semalam encik asben amik cuti ade urusan bank + urusan rumah,
dah alang2 ade kat area hospital tu kan, gi lah serah diri...hehehe

mase sampai mmg lah tak ramai org, tapi doc plak takde, doc busy,
hahaha, padan muka kena menunggu...
dah serah buku pink, kena timbang berat dulu...
hahaha, 3kg dalam mase 3minggu...hebat tak?

adoyai, aku makan sket aje pon, tapi banyak kali lah...hehehe
so total kenaikan adalah 6kg selama 6bulan peknen ni...
normal tak ek?

doc kate since result minum air gula aritu ok,
kira takde masalah la w/pon berat aku naik melampau..
semalam nak snap gambo, tapi tak bejaya lak,
so takde lah gambo aku gumuks...hahaha

so hasil scan, uri aku dah naik - ALHAMDULILLAH
doc dah confirmkan baby - i'm a girl
tak dapat tengok muka sbb tangan baby tutup muka
berat bayi almost 700g at 6month...ok ker?

see, bby baru 700g, aku plak selain perut yg semakin jelas kelihatan,
takde lain yg berubah rasenye...so kat mane ye berat yg melampau tu?
ape2 pon risau gak ni, selera semakin ada, macam2 nak makan...huhuhu

overall, aku gumbira...hehehe

Monday, October 24, 2011

Di Mana Silapnya?

aduhai, dah ler tengah lapar kek coklat ni,

gigih la godek adunan kek coklat,
dek kerana aku tak lulus lagi bakar kek guna microwave,
aku pon decide kukus aje lah...

selalu wat dalam bekas taufufah aje,
kali ni gatai wat dalam loyang lak...
30 minit, cair lagi, tambah 30min lagik...
masih melekat kat lidi, tambah lagi 20min,
atas masih basah, tambah lagi 15min tanpa penutup...

dek kerana dah teruja nak makan kek coklat,
aku pon tak tambah mase lagi,
kira halal lah tu...
panas2 lagi aku dah terbalik kan letak atas pinggan,

hasilnya, amik kau....
hahaha...malu den nak tayang...

nape ye malam ni aku lapar sangat...
kek coklat dah gagal...
agak2 request roti canai mamak malam2 ni,
en.asben mau layan tak ek...hahaha...

*****dek sebab kegagalan kek coklat malam ni, ade can nak dapat pengukus baru...aci tak?

Saturday, October 15, 2011

Cuci - Cuci Rumah

yuhuuuu,
aku bersiaran dari umah baru nih...ececeh...



muka boring aku tuh...
skang dah jam 5.21pm...
aku lom lunch lagik...uwaaaaa
naseb bek perut lom dendang sayang lg nih...

arini plan cuci umah baru kami...
tapi aku tak tolong pon, juz teman aje...
en.asben tak kasik gerak pon...
takut aku jatuh la tuh...cayang bie..

nanti2 lah aku story mory pasal umah ni...
xde mood nak bebel skang...daaaa

Saturday, October 8, 2011

22 Minggu

ALHAMDULILLAH....

hari ni genap 22 minggu usia kandungan aku...
walau lom rase gerakan baby,
aku dah rase something dalam perut ni...
rabu lalu, tetiba aku rase sesuatu menumbuk aku dr dalam...
3x...teruja aku, tggu kali ke-4, mau panggil encik asben, senyap dah...
takde rezeki ayah lg...hehehe

skang suka pegang perut...
ade rase denyutan dr dalam...lega sangat2...
suruh encik asben rasa, takde pape pon....
hahaha, naseb kamu lah ayah...

selera makan pon sudah kembali,
mood memasak juga kembali...
tgh gian nk wat kuih2 ni, tapi lom start lg...hehehe

next week, 12hb ade check up lg...
aku kena minum air gula, alahai kena jugak...

tah macam mane, malam td ley plak aku mimpi
hospital tu tengah renovate,
aku datang tapi nurse2 takde,
yg ada makcik2 cleaner aje...
apakah maksud mimpi itu...hohoho

kelakar pon ade gak...konpius pon ye gak...
tapi abaikan aje lah...
jap2 lagi mau kuor....yeah....
walaupon cepat penat, aku tetap mau kuor...

mau pigi mane? mau buat ape?
next N3 punya cerita lah ye...
daaaaaa

Stress

salam,

seminggu sudah...
tah kenapa, dalam seminggu ni aku rase sangat2 stress...
maka mood aku adalah ke laut...
ape pon malas buat...

harap hujung minggu ni, encik asben tak keje...
aku dah boring terperap kat umah seminggu ni....
hari2 encik asben balik keje lambat...
huhuhu

Friday, September 30, 2011

Penghujung September

Salam Jumaat semua,

kejap je kan dah jumaat...
kejap jer bulan september...
sok start bulan baru, oktober...
pantas sungguh masa berlalu..
kandungan aku pon dah 21 minggu...
harap2 selamat semuanya...

sebut psl kandungan, aku lom rase gerakan baby lagi...
cume kdg2 perut aku mcm letop2 lak...
baby kentot kot...hahaha
kdg2 pulak, bile letak tangan kt perut,
eyh, denyut2 la....mase tu tersenyum lah aku...
takmo risau2 lah kan, doakan aje segalanya lancar...

dah jumaat pon rini, citer ahad ritu tak sempat nk story..
story kt sini aje lah eyh...

ahad; 25/09/11

pagi kat umah aje same mak,
encik asben kena masuk keje, ade emergency...
pastu tengahari mak kuar ngn amat, malas nak ikut...
petang dlm kol 5 mak gerak balik, aku pon kuor...
g shopping barang dapur kat kipmart...
dari kipmart gi umah kak sal...
dah beso haziq...montel tol die...
makan sate kat umah k.sal, naseb bek bukan makanan berat...
makan bape cucuk aje, perut senak mak ai...

dari umah kak sal, gi umah zul kat blok 8...
ade mee kari, popia, kuih kastard, wallahai...
sume feveret aku...hehehe
dah name pon feveret, sume aku makan...
akibatnye, hah amik ko...
senak perut den...

kol 10 balik umah, layan citer fantaghiro,
ding dong abes citer, terus tido kekenyangan...hehehe

k, nak citer tu aje...hehehe

ahad ni plak, insyaALLAH nak attend seminar DR.AZIZAN...

sekian dulu, daaaa

Wednesday, September 28, 2011

Weekend - Sabtu

salam rabu,

eyh, dah rabu rupenya...aku baru teringat nak wat N3 psl last weekend...
awat yg beria sgt nak wat N3 kan...minggu2 lain tak pon...
bukan nye ape, saje nak simpan citer kt blog aku nih...
maklumlah den kan pelupo...hahaha

sabtu lepas, 24/09/11, pagi2 lagi kami dah kuor umah...
asben aku amik cuti sbb kami nak gi melawat mak angkat aku yg meninggal..
dari PG kami menuju ke Felda Bukit Besar...
amik mak & atuk, then kami sampai Tenggaroh area kol 10am..

mase sampai, arwah sedang dikapankan...
sempat jugaklah aku tengok wajah arwah sebelum dikapankan...
mase arwah dibawa ke kubur, aku pulang ke rumah...

rehat2 jap, kol 12 kami gerak bersama mak & atuk...
singgah kota jap, lunch...abes aku makan...lapar...hehehe
pas makan, kami menuju ke Kota Masai,
umah pakcik aku, kebetulan ade jamuan raya...
nak makan lagi, tapi perut masih kenyang..
so aku makan kuih ngn buah aje...

sebelum kami gerak balik, kakak makcik aku sampai,
dapat lah rase cupcake red velvet...hehehe
biase2 aje bg aku, mungkin sebab perut kenyang sgt kan...

kami gerak balik bertiga aje, atuk tinggal umah pakcik...
so mak ikut kami g shopping...window shopping aje pon sbnrnye..
dr kota masai kami menuju ke Mom's & Baby Fair kt Danga City Mall..
sampai2 aje, parking 1 hal...sekali dapat jauh la plak...

tapi layankan aje lah..nak gi sgt kan...
sekali sampai, aduhai, tak best tol expo tu...
pusing 2/3 kali kami pon balik...
juz beli herba rendaman kaki, herba mandian baby & herba mandian tok aku..

dr situ kami gerak ke angsana, mak nak beli minyak wangi..
dah pusing2 berkali2 dalam angsana tu,
tak jumpa pon kedai yg mak carik tu...
kaki aku dah mula ketar, mane tak nye, tawaf 1 angsana tu tau..huhuhu

kuor dr angsana, kami gi makan kt ZZ sup tulang tu...
pas makan kami balik, aku dah tak larat...hehehe
sampai umah, wat ape yg patut, aku pon terus tdo...selamat..

Monday, September 26, 2011

Minggu Terakhir Syawal 2011

Salam Isnin

Pagi yang indah...
aku pon dah selesai sarapan - nasi goreng kampung + air oren...
ubat je lom makan lagi...

caner weekend korang?
weekend aku di minggu terakhir syawal ni amat memenatkan...
bukan jalan sakan pon, tapi sebab perut sedang membesar,
tenaga makin berkurangan..hehehe

naseb bek ade JERSLIN OIL...
amat2 membantu, kalo tak mau jem badan aku bila bangun pagi...

aku nak share citer weekend aku,
tapi next entry lah ye...
ade hal jap....daaaa

Sunday, September 25, 2011

Kehilangan

Salam Sejahtera semua,

dari DIA kita datang dan kepada DIA juga kita kembali...
Mac 2010 aku kehilangan Wak Long - abang sulung abah...

tapi jumaat yang lalu - 23/09/11
aku kehilangan sekali lagi org yg aku sayang...
mak angkat yang menjaga aku ketika kecil,
telah kembali ke rahmatullah jam 9.45malam...

aku kembali ke Tenggaroh pagi sabtu,
ketika sampai, arwah dah selesai dimandikan..
aku berpeluang melihat arwah kali terakhir semasa sesi mengapankan...
tapi aku tak sanggup utk menatap arwah selepas sesi itu...

sedih sangat2...

AL-FATIHAH untuk FAHRIDAH BINTI MOHD YUNOS

Friday, September 23, 2011

Mood Sudah Mari

Salam Jumaat semua,

agaknya berkat hari jumaat kot..
aku ter rajin plak arini...hehehe
tak pasal2 dah N3 kedua...

mood ape yg dah mari tu ye...

pertama: mood masak2...dah mula mengumpul resepi walaupon dah banyak resepi yg aku simpan...hahaha...bukti mood dah ade, jap2 lagik nak masak untuk lunch...dah 5bulan aku tak masak...hohoho...cian cik abg den...

kedua: mood nak update blog...buktinya ade 2 N3 hari ni...esok2 tak tau lah lagi...hahaha...ketawakan diri sendiri...rasa nak update blog tu ade, tapi bila dah start bace blog org, mood nak update blog sendiri dah ke laut...udahnye, takdelah N3 berhari2, berbulan2 lamanya...

sebelum aku ending N3 kedua nih,
nak abadi citer kat cni sket...gambo2 nan ado...
tak terpikir nak kuorkan kamera malam td...
ape yg berlaku malam tadik?

kawan2 encik asben mau datang ke umah kecil kami...
ade lah 5/6 org...takkan mau jamu kuih aje kan...
cam tak patut lak...
aku decide nak masak nasi goreng kampung, tp encik asben mau mee goreng..
so encik asben lah yg kena masak...dengan alasan, aku tak penah masak mee...
takut tak jadik lak...

so encik asben balik keje bersama bahan2 utk masak2...
aku kupas2, potong2, kerat2, sediakan bahan untuk mee goreng..
pas maghrib encik asben mula masak, aku jadik assistant saje..
hasilnya, memang mantap....sedap beb...
boley la kecek encik asben wat lagik...hehehe

antara kawan2 yg dtg malam td, yuz, ifzar, aliff, fadlul & kema...
thankz u all...korang kenyang kan malam td..
hajat nak jamu kawan2 mmg ada...tapi umah kecik sgt la...
kesian kat org yg dtg nnt...

so kami decide nak wat kenduri pertama kt umah baru nnt...
insyaALLAH, kalo xde aral, thn depan dapatlah kami dok umah baru..
doakan kami ye...

* kalo mood rajin ado, aku update progress umah baru nnt...

Menjelang 20 Minggu

Salam semua,

kalo tak salah kira, esok(24/09/11) genap usia kandungan aku 20 minggu.
maknanya dah 5 bulan lah kan...tapi perut aku masih comey lote...
tak macam peknen pon...hehehe

risau pon ye gak sebenarnya...tapi kalo perut kecik, baby kecik lah kan..
takpe baby kecik dalam perut, kuor nanti biar membesar dengan jayanya...
harap2 begitulah...

ade lagi satu yg aku risaukan, tentang pergerakan baby dalam perut..
bila ya start rase pergerakan baby?
aku sampai saat ni lom rase lagi...
ke aku yang tak pasan atau dengan kata lain tak tau..hahaha

tapi takmo lah risau2kan...banyak2kan doa aje ye tak...
harap2 baby selamat menjengah dunia dan membesar
menjadi insan yg berjaya di dunia & akhirat...amin...

Wednesday, September 14, 2011

Hasil Check Up 18 Minggu++

ALHAMDULILLAH....

baby & aku sehat2 aje...
memula datang timbang, tengok je angka kt timbang tu aje dah wat aku tersenyum...
sebelum datang tadi punya lah risau berat badan tak naik2....
mane taknye, dari awal peknen berat aku statik 43kg++ aje...
tapi harini, 14/09/11, berat aku 44.6kg...
hehehe, hanya ibu peknen aje risau berat badan tak naik2...
kalo tak peknen, risau berat tak turun2 lak...hahaha

lama jugak menunggu harini,
tapi den tak kisah, sebab dok kat kusi empuk...boley gitu..
akhirnya namaku dipanggil....
selawat banyak2 dengan harapan baby ok2 aje...
doc tanye2 sket, amik tekanan darah, check minggu peknen..
pastu doc cakap, dah 18mggu lebih dah ni,
dah boley tau jantina, nak tau tak...
aku pon jawab la, kalo dah boley tengok, mestilah nak tau..kan kan kan..

ok, baring...check mata, check itu check ini...
tiba time scan...teruja beb...
hahaha, padahal tetiap bulan aku scan..

doc bersuara, aku lak khusyuk tengon screen..
ni kepala, ni tulang belakang, ni hati, ni jantung,
ni tulang paha, hah, awak dapat anak pompuan..
kate doc, kalo lelaki dah nampak burungnye..
ni 90% pompuan...
aku dah sengih lebar2 dah...encik asben lak wat muka (hah, kan bie dah agak)..

turun katil, g dok kat kusi...
doc cakap lak, tak yah 90% la....
100% anak pompuan ni, saya yakin kali ni...
hahaha boley gitu...

aku tak kesah sebenarnye, tapi selalu gak pikir
bes gak kalo anak sulung pompuan..
plus aku pon dah agak akan dapat bby girl..
mane taknye, aku kan mabuk agak teruk kali ni...
mase 1st peknen dulu, takdelah se-lembik ni..

hepi2 gak, tapi ade gak yang tak bes nye...
4minggu lagik, next appointment
aku kena minum air gula....huhuhu
tapi takpe, aku akan ikut cara blogger yongnana...
think positive aje lah ye....hehehe

Saturday, August 27, 2011

Mane Mood Raya Den?

aduhai...tggl bape hari jerk kita akan berpuasa...
ramai yg dah mula pulang ke kampung msg2...
kt blog pon dah rata2 wat N3 selamat hari raya...
mcm tanda2 dunia blog akan sunyi seminggu nih...hehehe

aku masih lagi di Pasir Gudang nih...
akan gerak pulang ke Tenggaroh, insyaALLAH isnin pas subuh...
takut kalo gerak siang jem plak nnt...

so plan utk hari ni dan esok,
nak kemas umah yg mcm tongkang pecah dah ni..
encik suami berhajat mengalih kedudukan meja makan & sofa kecik ni...
aku tolong tengok aje lah...
tak larat den nak tolong...
mudah sangat tak cukup nafas skang ni...
baru 4 bulan...hehehe

semalam petang g wat check up kt Yuslina...
saje jerk wat check up...
maklumlah nak jalan jauh kan...
au balik ganu insyaALLAH ptg raya ataupon pas mgrhb aje baru gerak..
ALHAMDULILLAH, baby ok aje...
harap2 kamu bg kerjasama kt ibu utk beraya ye nak...
next year kita raya same2...hehehe

dari tak tau nk tulis ape, dah panjang aku merepek...
so, sebelum aku akhiri N3 ni,
nak ucap gak

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI untuk semua..
maaf kalo ade salah silap...
berhati2 d jalan raya...

jumpa lagik nanti...

Saturday, August 13, 2011

13 RAMADHAN

dah selamat umat Islam berpuasa selama 13 hari...
tapi aku kecundang hari ni...huhuhu

pagi2 lagi aku dah muntah giler2 punya perit...
berkali2 lak tuh....sampai gegel badan aku...
sudahnye aku terpaksa la memontengkan diri sendiri hari ini..

tapi walaupon tak pose, aku bukan makan ape2 pon...
juz banyak minum air putih je arini...
sbb tekak amat lah tak selesa...

petang lak tetibe dapat sakit kepala yg amat sangat...
terpaksa kensel plan nak belanja mak abah buka pose...
terpaksa kensel plan nak g rembat jubah kat bazar kota...
semua disebabkan sakit kepala dan badan yg sakit teramat sangat...

juadah berbuka encik asben pon aku tak sediakan...
sori ye sayang..
ape aku buat hari ini?
melepek sepanjang hari...huhuhu

esok tak tau lagi...
tengok keadaan after sahur sok pagi...
sepanjang sahur 12 hari yg lalu, mmg tetiap hari aku muntah..
tapi yg biase2 aje....tekak pon xde lah perit sangat...
tapi pagi tadi muntah giler2 sampai aku abes tenaga..
dah 3 hari spirulina aku terbuang begitu saja..

harap2 aku sehat esok dan hari2 seterusnya...
baby, kamu baik2 aje ye...

Wednesday, August 10, 2011

OVERNIGHT

alahai, bosan tol dok umah sorg2 malam2 gini...
dah ler siang sorang2, malam pon kena dok sorang2 gak...huhuhu

pejam celik pejam celik,
dah berlalu 10 ramadhan....
takat ni aku masih puasa penuh...
aku ok aje, tp risaukan baby dlm perut lak..

sian baby tak cukup khasiat...
buka makan sket, sahur lagi sket...
kalo muntah, lagi sket la makanan yg masuk dlm perut..
harap2 kamu membesar dgn jaya ya nak...
ibu minta maaf sayang..

Wednesday, August 3, 2011

RAMADHAN KALI INI

ALHAMDULILLAH.....
masih berpeluang menunaikan ibadat puasa tahun ini...

ramadhan kali ini sangat berbeza...
sangat mencabar, serba serbi sangat la...
hahaha, apa yg sangat tu...

ramadhan kali ini,
xde feel sebenarnya...sebab badan letih hadap loya, mual & muntah2...
tapi tanak ketinggalan untuk berpuasa...
peluang den nak pose penuh ni...hehehe
harap berjaya...

puasa pertama, aku muntah pas buka...
abes sume yg aku makan mase buka kuor semula...
tak sempat nak hadam, mungkin aku kunyah pon tak abes,
terasa kat tekak ni bila kuorkan semula tu...
adoyai, letih toksah citer la...

puasa kedua, sebelum zuhur aku muntah...
tapi aku tak buka, tu kira tak sengaja kan...
so aku teruskan, samada diterima atau tak, aku serahkan kt ALLAH saja...
perut pon tak lapar, cume badan letih yg amat2...
so aku teruskan pose sehingga waktu berbuka...

puasa ketiga, hari ini...
masa mandi sebelum subuh aku muntah lagik..
nasib bek sket...so aku try pose lagik arini...
harap2 dapat bertahan...

sebenarnya, letih yg amat tiap kali muntah tu...
tapi kalo tak kuorkan, tekak aku lak yg tak selesa...
sengsara gak tu...tak cukup oksigen nak bernafas..

ape2 pon, target posa penuh tahun ni...amin...
doakan daku ye...

Sunday, July 31, 2011

ALHAMDULILLAH....

sesungguhnya aku sangat2 bersyukur ke hadrat ILAHI....
walaupon dah 2bln aku tak keje,
segala hutang piutang masih dapat ku selesaikan.
tanpa menyusahkan suami tersayang...

moga ALLAH terus memberiku rezeki yg halal...

rasa lega sangat2 bila dapat setelkan utang tetiap bulan...
wat keje giler brenti keja saat2 utang menimbun...hahaha
hutang keta, hutang ptptipu, dan baaaaaaanyak lg...hehehe

insyaALLAH, sok 1st ramadhan...
jap2 lagik nak balik tenggaroh...
aku dah request ubi rebus, harap2 ada lah...

ape2 pon, aku cuba posa esok....
harap2 diberi kekuatan utk berpuasa...
baby, kamu baik2 aje ye....ibu mau puasa...

Thursday, July 14, 2011

selepas sebulan

salam, dah sebulan tak update blog...bukan nye tanak update, tapi ade aje yg menghalang...antaranya, badan den ni hah memanjang sakit2 dan lemah...

lepas wat entry yg last, aku wat urine test...ternyata test itu positive...maka sekali lagi aku hamil...gembira sangat gembira...tapi sejak itu, gejala ibu hamil melanda diri aku...

mual 24jam...semua makanan tak lalu...selera makan ke laut...bila tak makan, muntah2 pula maka badan jadi lemah...itulah yg terjadi pada aku...bila berjaya makan, ade yg bejaya sampai ke perut, tapi banyak yg keluar semula...

aku tak tau nak makan ape lg bg hilang mual...semua makanan buat aku mual...bukan saja makanan depan mata buat aku mual, pikir aje nak makan dah buat aku mual...apatah lagi aku banyak follow blog masak2...hari2 ade entry baru...skang blog masak2 bukan lagi feveret aku...

esok malam kami akan bergerak ke kuantan...ikut aku tanak kemana2 dalam keadaan begini...tapi undangan ini tak mampu ditepis...bila mulut sudah ungkit hal2 yg lalu...maka undangan itu harus dipenuhi....harap2 badan aku ini baik2 saja...aku tak mau ade air mata yg mengalir..huhuhu...

Thursday, June 16, 2011

AKU MAU KEMBAR BOLEY?

salam, khamis sudah...cepat tol mase berlalu..




gambar cilok dr Berita Harian

comelkan mereka-mereka itu, tapi sayang, si bongsu sudah tiada.
nape lah tega mereka dera bayi2 yg comel itu.

utk berita lebih lanjut, klik
sini

Saturday, June 11, 2011

LAYAN BOLA LA PULAK

fuhhh, nasib bek konsert final AF malam esok.
kalo tak mau berebut remote TV ngan my sayang.
mane taknye, malam ni KELANTAN vs TERENGGANU.
negeri kelahiran dia bertarung, mestilah mau tonton kan.

aku pulak, macam sokong kelantan.
sebab ade KFCM...hahaha
sebenarnye aku pon tak tau nak sokong mane.
tak kesah pon sape yg menang.
harap2 takde kekecohan yg berlaku.

ramai giler org kat stadium tu.
SULTAN KELANTAN & AGUNG pon turun padang.

aku memula layan tadi.
tapi sebab tak gol2, aku pon masuk bilik layan laptop.hahaha
aku bukan ape, mase tengok sekejap tadi,
kecoh tol mulut aku, my sayang dah jeling2.
so tanak kacau feel my sayang, aku pon lari lah.

#### sok aku nak g kelas memasak. nanti aku update ye. wish me luck.

SABTU YANG GELAP

salam sabtu, syukur bumi pasir gudang dibasahi air hujan.
lebat lak tu...cam biasa lah, ASTRO konpom takde siaran.
hujan2 begini, syok betol kalo tido. hahaha

mood memasak dah kelaut. teringin nak makan nasi ayam penyet LINA DOLLAH.
dah order ngan my sayang, tapi hujan lebat begini,
tak kesampaian lah hajat ku..huhuhu

makanya, harus lah masak untuk lunch nanti.hehehe
menu express aje.
nasi goreng + ayam goreng madu.
baru tanak nasi, harap2 sempatlah buat nasi goreng sblm my sayang balik.

tapi hujan ni, harap2 tak lama.
kol 1 nanti, org COWAY nak datang.
pasang filter air yg kami sewa.
hopefully my sayang ade kt umah mase diorg datang nnt.

alamak, petir kilat guruh semua ada.
aku stop disini lah ye.
mau off semua nya.
takut dok umah sorg2 ni.

salam.

Friday, June 10, 2011

TERIMA KASIH TEMAN

ALHAMDULILLAH....

umurku dah bertambah setahun lagi...insyaALLAH...
terima kasih buat semua rakan2 yg wish kat FB, email, SMS.
ingatan dr kalian buat aku terharu.

semalam seharian black out kat flat ni.
ape pon tak boley buat.
sudahnye aku banyak tdo dihari jadiku..hahaha

kononnya nak la wat kek utk diri sndri semalam.
tapi sedang asik mengemas dapur, tetibe gelap & senyap sunyi.
ingatkan kejap aje, rupa2nya sampai ke petang.
naseb aku puasa semalam. kalo tak mau makan ape aku?

sudahnya, takde kek takde ape.
tapi hati gembira tak terkata.
terima ucapan bertalu2...bajet femes la smlm..hehehe

akhirnya letrik ade sekitar jam 6pm.
sempat gak lah masak untuk berbuka.
cincai sudah.
menu dinner kami: ikan tenggiri goreng + sambal jejari ketam.
oklah kan ade jugak rezeki untuk dinner...

pas dinner, kami ke KIPMART masai.
stok lauk dah abes,
kami beli ayam, ikan, sayur DLL.
balik dr kipmart, layan citer seram.
tak penah2 aku layan citer malam jumaat.
tapi citer kali ni, kelakar tak ingat lah...
ketawa sakan aku tengok...
tak sabar tunggu next episod...

sekian, cerita semalam..
asben dah balik, kami nak lunch.
menu lunch: ikan masin + parik ayam aje

Thursday, June 9, 2011

SELAMAT TAMBAH USIA

yeah...happy birthday to me...

ALHAMDULILLAH....usia daku bertambah setahun lagi...insyaALLAH..

terima kasih mak abah, kerana kamulah daku ada d dunia ini...
terima kasih suami tercinta...diri ini sgt bahagia bersama kamu...

apa2 pon terima kasih buat semua...

YA ALLAH, aku pohon dariMU,
agar dipanjangkan umur,
agar dimurahkan rezeki,
agar daku sehat2 slalu,
kurniakan kami anak2 yg soleh & solehah,
kekalkan kami di atas jalan2 MU YA ALLAH...

amin, amin ya robbal al amin


*****moga aku dapat menyempurnakan puasa pd hari ini.

sekian,

Saturday, June 4, 2011

ALHAMDULILLAH....yang pertama

ALHAMDULILLAH....

HAPPY ANNIVERSARY...

setahun sudah usia perkahwinan kami...
moga jodoh kami kekal hingga akhir hayat..
moga kami dikurniakan anak2 yg soleh & solehah..

Sayang, I LOVE U so much...
Thanks for Everything..
Also Sorry for Anything..

takmo tulis panjang2 lagi dah...
meh layan gambo2 setahun yang lalu...
cepat benar masa berlalu kan..

zassss, layannnnn




debar menanti saat dinikahkan



ALHAMDULILLAH...kami dah bergelar suami isteri





bersama family aku



bersama family mertua



bersama kedua ibubapa kami



saat2 kegembiraan



malam berinai



ok, sekian utk waktu ini...nak g celebrate kat mane ek?

Tuesday, May 31, 2011

ADOIIII

sakitnya, bagai dihiris belati tajam...

selasa lalu, aku terlepas peluang menghantar mak abah ke stesen bas...

selasa ini, aku terlepas peluang makan free...huhuhu

dalam tempoh seminggu, aku kena buat kali kedua...

aish, ape masalah aku sebenarnya ya...

agak2, patut ke aku g berurut?

selepas keguguran ritu, aku lom penah berurut lagi...

TAHNIAH SY

ALHAMDULILLAH....selamat sudah SY bergelar suami utk kali yg ke-empat...kata pas raya? nape ek dipercepatkan? dah jodoh kan, terima aje lah...lagi pon semua org dah tau, eloklah dipercepatkan...hehehehe

ape2 pon TAHNIAH buat pasangan pengantin..





kalo nak tengok gambar2 yg lain, klik SINI


kata saya: jodoh abah den lom sampai utk yg kuota yg terakhir...abah den carik yg baya2 dia...tp den nak mak muda yg betol2 muda...mcm bini SY tu...hehehe

Thursday, May 19, 2011

KUATNYE BUNYI GURUH

adeh, guruh dah berdentum...suasana dah gelap...tapi jam belom 4.30pm lagik....alahai...lambat la my sayang tiba kat umah...tidakkkkkk...huhuhu

bila hari hujan memang best...sejukkkk aje...best kalo tido kan...tapi yang tak best nye, ASTRO sure hampeh sat2 lagik...jangan la...aku nak tengok CINTA MELODY...

hahaha, aku dah sangkut dengan citer indon tu...takmo terlepas walau sehari...insyaALLAH cita2 tu akan kesampaian dengan adanya aku kat umah..hehehe

ape lah yang aku merapik nih kan...baik aku masak...

RASMI SUDAH

ape yang rasmi tu? alahai...hari ini dengan rasmi nya aku bergelar SURI RUMAH...
kenapa aku jadi surirumah seawal usia ni, nanti2 lah aku citer...

ape aku nak buat arini?
arini mau malas2 saja...dalam pala otak ni dah plan macam2...
banyak keja yang aku harus selesaikan bila dah jadi surirumah ni...
tapi untuk hari ni, relax2 sudah...hehehe

tapi kan, sentap gak pagi tadi...bukak2 FB, bace post ustazah dr SMKABP...
usatazah nak maklumat ex-student yang dah berjaya sbb nak kumpul info untuk jadikan SMKABP sebagai Sekolah Kluster...

alahai...aku baru jerk bersara...hahaha...
takpelah, dok umah pon ley berjaya kan...insyaALLAH...1 hari nanti lah ye...AMIN

Sunday, May 15, 2011

salam semua...dah lame tak update blog...aku terlalu bizi sejak dari minggu lepas...
plus blogger.com wat proses upgrading...cuak memang cuak mase blogger tak ley bukak ritu, tapi sebab tersangat lah bizi, tak sempat nak layan perasaan...
FB pon tak sempat nak jenguk lama2..

best betol kalo ahad dapat bersantai kat umah...tapi yang tak best nye pulak, my sayang kena keja...ahad lepas kami sama2 keja pada hari ahad...so ahad kali ni, keje pon dah kurang, ley la aku dok umah saja...

tapi selepas 19hb nanti, aku dah boley dok umah hari2...hehehe

nape? nanti lah citer...dah dok umah nanti ley update blog selalu..hahaha
selalu la sangat kan...tengok aje lah nanti...hadap aje citer seorang suri rumah tangga nanti...

Saturday, May 7, 2011

BUAT BONDAKU RAMLAH BT MOH

Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan SELAMAT HARI IBU buat bonda yang tercinta...
moga bonda sehat2 aje, murah rezki & bahagia selalu...
doakan kesejahteraan anakmu ini ya bonda...hehehe

sok maybe anak & menantu tak dapat balik...kami dipaksa bekerja...huhuhu
nanti kalo ade mase, kami belanja mak makan2 ye..




ini gambar 2thn lepas rasenye...g beraya umah arwah pak long...
macam adik ngan kakak tak? hehehe



yang ini plak, mase raya 2008 kalo tak silap...

gambar terbaru? takde rasanye...

SAYA

saya susah hati
saya tidak gembira
saya rasa nak nangis

huhuhu

saya takde mood nak wat keje
tetapi
saya banyak keja
saya harus keje sampai petang hari ini
saya harus siapkan keja untuk hari ini

sebab
ahad pon saya kena keja
tapi keja lain dah menanti

saya susah hati
tapi keja banyak
maka saya teruskan keje dengan separuh hati
harap2 saya dapat selesaikan semua dengan baik

doakan saya ye
TQ...

Thursday, May 5, 2011

AHAD PERTAMA MEI

korang tau bile hari IBU? kalo tak silap aku, ahad pertama bulan MEI kan...hari BAPA lak, ahad kedua bulan JUN...betol ker?

anggap aje lah betol kan...hehehe

agak2, kenapa tiada tarikh khusus untuk HARI IBU & HARI BAPA tu ek?
aku rasalah kan, sebab sepatutnya hari2 kita hargai ibubapa kita kan...
sape setuju dgn den? angkat keyboard...hehehe

lagi 1, kenapa pilih ahad di declare sebagai HARI IBU & BAPA tu?
ahad dipilih supaya kita dapat menghabiskan masa bersama ayah & ibu pada hari tersebut...hehehe, aku tanye, aku yg jawab...

yelah, ade logiknye ahad dipilih....sebab isnin hingga jumaat/sabtu, ramai yg bekerja dan sibuk dengan urusan masing2..so ahad ley la menghabiskan masa bersama keluarga lak..

tapi kan, keje macam aku ni payah banyak tau...hari2 adalah hari isnin kalo ade project...ahad kena keja, public holiday kena keja, huhuhu...

dah2, ape aku merapik ni...lari dari tajuk dah..berbalik kpd citer hari ibu tu..
aku rase macam nak wat kek untuk mak aku nnt...tapi ahad ni macam kena keja aje...huahuahua....

Wednesday, May 4, 2011

SEBULAN LAGIK??????

arini 4 MEI 2011...macam tak pecaya aje kan...dah 11 bulan berlalu..
sebulan aje lg...rase macam nak wat something spesial la that day..
tapi apakah yg spesel itu ek...asik memikir aje, tak tak jumpa idea2 yg bombastic lagi fantastic...hahaha, angan tak boley blah kan...

pejam celik pejam celik, tinggal sebulan lagi untuk tarikh itu...
aku teruja beb...pestime nih...harap2 dipermudahkan segala rancangan daku nnt...

selama 11 bulan ini, macam2 jugak yg berlaku...
yg paling sedih, aku kehilangan kandungan ku yg berusia 3bulan...
sedih memang sedih, tapi harap2 ade rezeki yg lebih baik utk kami nnt...AMIN

Saturday, April 30, 2011

KISAH MALAM JUMAAT

khamis malam jumaat yg lalu, aku diserang penyakit kencing kotor lg..sakitnye hanya TUHAN yg tahu...bermula dari jam 11 lebey, aku dah cuak...ape yg aku takuti, terjadi lagi...aku ulang alik ke tandas hingga jam 4am...aku dah tak tahan, lalu kejut encik suami..mohon dibawa ke klinik...aku mau ubat dan MC...selepas makan ubat, jam 6lebey aku lena sehingga tengahari...terlalu mengantuk sebab sepanjang malam tak tdo..

macam mane aku boley terkena lagi? aku pon tak tau...termasuk yg kelmarin, dah 4 kali aku kena kencing kotor ni? adakah aku penghidap batu karang? nak kata tak cukup minum air, siang aku dah abiskan air masak 1.5liter...cume malam tu, lepas dinner aku lupa minum air...

anda penah kena kencing kotor? sakitnya hanya TUHAN yg tau....saat itu, toilet jadi tempat paling faveret skali....

baca lebih lanjut kat sini

http://ubatsihat.blogspot.com/2007/07/kencing-kotor-uti.html


harap2 aku tak terkena lagi lepas ni...

Wednesday, April 20, 2011

SILAP HARI

rabu upenya arini, dek melayan kepala yang sedang sakit,
aku ingat arini hari khamis...macam tak caya sok dah jumaat...
sekali tengok kalendar, adeh aku tersilap la...

kepala aku masih sakit2..sakit sangat2..
celik2 mata je pagi tadi,
aku dah rase denyutan kat kepala...
dalam hati aku, alahai, nape tak ilang lagi ni...
tak boley jadi nih, kena jugak jumpa doktor...
dah 3 hari berturut aku sakit kepala..

sakit yg aku tak tahan...
ikutkan, aku nak citer pasal benda lain ni,
tapi sangat2 tak berdaya nak bercerita..
merapu boley la...

Tuesday, April 19, 2011

SELASA YANG TERANG

salam, hari2 yang lalu, aku sakit kepala bila menjelang pulang dari kerja...
tapi di hari selasa yang indah ni, kenapa aku mula sakit kepala dari pagi..
itu membuatkan aku tak mau buat apa2 melainkan tido...
tapi bagaimana mau tido ketika waktu keje ini...
sungguh sadis kan?

selepas keguguran, ape yang aku perasan,
mudah sangat diri ini dihinggapi penyakit...
tapi yg selalu aku alami adalah sakit kepala..
bila sakit kepala, apa2 pon aku tanak buat sebenarnya..
tapi apa kan daya...

masa cuti sakit selama seminggu yang lalu,
sehari pon aku tak tido siang..
walaupon keinginan untuk tido itu ada,
tapi mata ini sangat susah untuk lelap...
sudahnye aku habiskan masa bace blog orang, godek FB, dll

ape yang aku melalut ini...hahaha
izinkan aku untuk merapu hari ini...
kenapa aku berbicara seperti takde esok untuk aku...
kenapa kenapa kenapa dan kenapa..
jawapannye adalah tiada apa2...
jangan fikir yang tidak2...

aku merapu sambil melayan kepala yang sedang ting tong ini...
nasib baik tiada bos sebelah aku arini..
bila bos tiada, tiada sape yg akan arah itu dan ini...
1 ari ini my bos ade course...
makhluk yang paling gembira adalah aku...
ketiadaan bos adalah sangat2 membantu kala aku kesakitan..
serius sakit sekarang ini..

semalam, sementara menunggu my sayang abes keja,
ade 15min lg waktu pulang,
sedang aku bejalan2 kat blog orang lain,
aku rase sangat mengantuk plus kepala pusing,
letak kepala atas meja dan aku terus terlena..
bila tersedar jam sudah menunjukkan 6pm...
sudah sampai waktu pulang, my sayang dah muncul..
naik atas moto, air mata menitis dek kerana terlalu sakit..
berusaha menyapu air mata bila my sayang berkata:
janganlah menangis, malu orang tengok...huhuhu
sayang sakit kepala bie...

rase macam dah panjang, aku stop kat sini dulu...
ade masa, ade mood, ade idea nak merapu,
aku citer lagi..

salam & thanks kerana membaca...

sekian

Wednesday, April 13, 2011

ENTRY LEWAT PETANG

takmo panjang2...
juz nak abadikan beberapa perkara

1) dengar ayat yang mampu menyenangkan hati di kala gundah...
My Big Bos: Saya dah cakap dengan HR, kena amik sume sekali seramai 9 orang yg ade kat LNG nih..

aku amat lega dengan kata2 itu...sebab kata2 My Big boley dipercayai...

2) kepala aku sangat2 sakit...aku mau balik dan tido saja...

3) nape bibir aku kering walaupon aku sentiasa minum air.

4) nape aku takde selera nak makan walhal aku sangat lapar.

5) aku dah patut tenang sekarang ini, tapi ape yang masih membuatkan aku masih berdebar2 ni? harap2 semuanya ok...

6) rakan sekerja mengatakan aku lain hari ini...ape yang lain? biase2 aje aku rasa...PELIK....

7) balik ni nak masak ape? semalam dah ponteng masak, arini tak boley ponteng lagi...huhuhu


SEKIAN dari LNG/LPG Marine Repair

LUNCH HARI INI

salam semua...tetibe lak datang mood nak wat N3...so layan aje den nak merapu jap lagi..hehehe

ape kaitan tajuk ngan N3 ni...mestilah ade kaitan kan...korang dah lunch? aku baru jerk sudah...lauk arini adalah ikan goreng kicap...mak aih, 3 biji aje aku letak cili, tapi pedasnye boley la tahan..tapi pedas2 lagi laju den makan...

yang aku nak kabo bukan pasal lauk lunch aku tuh, tapi pasai aku kena makan sorang2...huhuhu...alkisah selalu aku makan berdua ngan my sayang..keja tempat yg same so haruslah makan bersama kan..selalunye port kami makan adalah kat bilik meeting opis aku...sekali arini ade lak yg curik port makan aku tu...dan bukan calang2 orang yg cilok port aku tu..My Big Boss u know...hahaha, padan muka den kan...

makanye kami kena lah carik port lain kan...carik punye carik, mase lak berlalu ngan pantas, so kami decide makan kat meja masing2..dah tu macam mane lak ngan lauk? aku wat 1 bekas aje pon..so my sayang g makan dulu...aku makan kemudian...pas my sayang antar makanan, aku pon makan depan komputer...sambil2 BW kat blog2 yg best...

abes je makanan aku, datang la pulak mood nak update blog...maka terhasil lah cerita ini...hehehe

***hari2 dok pikir nak masak ape? korang camtu tak? ke korang dah sedia jadual makanan untuk seminggu? aku ni nak wat jadual tak buat2 smpi skang..adeh la

Thursday, April 7, 2011

KISAH PENGAJARAN

kisah ini bukan kisah sape2...tapi tak mustahil ini yg terjadi pada zaman skang...kisah ini diabadikan kat cni utk pengajaran buat saya dan buat pembaca2 yg lain...

AKIBAT MEMBELAKANGKAN SUAMI

MAZNAH (bukan nama sebenar), ibu lima anak dan isteri Bahari (bukan nama sebenar), seorang pesara. Hidup mereka tidak mewah,tetapi cukup segala-galanya. Bahari pula sering berulang- alik ke hospital untuk menerima rawatan kerana menghidap penyakit kronik.

Suatu hari, dua adik lelaki Maznah datang ke rumahnya dan membawa berita gembira iaitu ingin mengajaknya menunaikan haji.

Mereka berpendapat kakak mereka yang berpengalaman menunaikan haji, tentu tahu selok-belok dan cara membuat haji dengan betul. Maznah bangga mendengar pujian adiknya, namun kerana terpaksa menjaga suami, dia serba salah dan agak keberatan.

“Kakak pernah pergi dulu, nanti apa pula kata abang Bahari. Memanglah, kalau diikutkan hati, siapa yang tidak mahu pergi ke Tanah Suci. Seribu kali pergi tidak puas lagi,” katanya dengan suara sugul.

Selepas dipujuk, Maznah lembut hati dan mahu mengikut mereka menunaikan haji untuk kali kedua.

Maznah menghantar namanya ke Tabung Haji tanpa pengetahuan suami dan anak. Beliau menjalani rutin harian tanpa meminta izin suami. Apabila tiba masa yang sesuai, dia akan memberi tahu suaminya.

Apabila tiba waktu panggilan dari Tabung Haji, Maznah mendapat surat mengarahkan dia mendaftar dan mengikuti kursus haji.

Gembira bukan kepalang, beliau lantas memberitahu adik-adiknya.

Maznah langsung tidak terfikir untuk meminta kebenaran suaminya. Namun, kegembiraan itu tidak lama apabila duit simpanannya hanya cukup untuk pakej mengerjakan haji, sedangkan wang poket tidak ada.

Namun akalnya panjang, dia teringatkan anak-anaknya lalu mengumpulkan mereka di rumah. Anak-anak yang tidak tahu hujung pangkal pulang dalam keadaan tertanya-tanya.

“Sebenarnya, mak minta kamu berkumpul sebab nak minta tolong. Permohonan untuk pergi haji sudah diluluskan, jadi mak nak minta bantuan kewangan untuk duit poket dan kecemasan. Tambang pakej sudah sedia. Kalau hendak mengharapkan ayah kamu, dia sakit,” katanya. Semua yang mendengar terkejut, terutama suaminya.

“Bila masa pula kamu tanya saya hendak pergi haji,” tanya Bahari dengan sedikit berang.

“Saya tanya atau tidak, sama juga. Lagipun awak sakit, nanti menjejaskan kesihatan awak pula,” jawab Maznah kepada suaminya.

“Bukankah mak sudah pergi dulu? Buat apa nak pergi banyak kali sebab yang wajibnya sekali saja. Ayah sudah beri keizinan ke belum,” tanya anak sulungnya.

“Ala, kalau tanya ayah kamu bukannya dia hendak bagi. Baik mak tak payah tanya,” balasnya.

“Tak boleh macam itu. Mak kena dapatkan keizinan ayah dulu. Lagipun buat apa nak pergi, sedangkan ayah lebih memerlukan mak di sini. Bukankah ayah sakit?” katanya.

“Alah, kakak dengan abang ini, itupun nak berkira. Kan mak hendak pergi beribadat, hulur sajalah sikit duit poket.” kata anak bongsunya.

Bahari sebagai ayah tidak dapat bersuara kerana tidak mahu membebankan fikirannya. Hatinya kecewa dengan sikap Maznah yang membelakangkan dirinya sebagai suami. Beliau hanya mampu mendiamkan diri dan cuba menahan rasa marah dan hati terluka.

Beliau tidak menyangka Maznah sanggup bertindak di luar pengetahuannya, malah langsung tidak mempelawa untuk bersama menunaikan haji.

Anak-anaknya pula bertengkar sesama sendiri untuk menguatkan hujah masing-masing. Sebagai ibu, Maznah tidak meleraikan mereka, sebaliknya turut sama bertegang leher untuk meminta duit daripada mereka.

“Mak bukannya pergi suka-suka,” tegas Maznah. Bahari menggeleng-gelengkan kepala kerana tahu anak-anaknya bukannya mewah sangat dan gaji pula hanya cukup untuk menyara keluarga saja. Mereka ada masalah tersendiri.

“Mak, tolonglah faham masalah kami. Saya bukannya bergaji besar dan ada empat anak untuk ditanggung. Saya bukan tak mahu beri, tapi mak pergi tak kena masa.,” kata anaknya.

Akhirnya tiada kata putus dicapai, sebaliknya anak-anaknya pula bermasam muka. Bagi Bahari, tiada apa yang perlu diceritakan. Dia seperti tidak wujud bagi isterinya kerana Maznah sanggup memperlakukan dia begitu.

Beliau berserah kepada Allah dan memohon diberi petunjuk kepada isterinya. Dia sudah tidak ada upaya untuk menasihati isterinya yang keras kepala.

Sesungguhnya Allah Maha Berkuasa dan doa orang yang teraniaya pasti ditunaikan. Belum sempat Maznah pergi, beliau ditimpa sakit yang tidak diketahui puncanya iaitu terlantar tidak berdaya, mulutnya senget sebelah dan tidak dapat bercakap dengan jelas serta badannya tidak bergerak bagaikan orang lumpuh.

Bahari pula yang terpaksa menjaga Maznah dengan setia. Beliau walaupun terguris dengan perbuatan isterinya, tidak mahu mengabaikan tanggungjawab sebagai pemimpin keluarga. Bahari sedia mengampunkan dosa isterinya jika perkara buruk terjadi.

Melihatkan Bahari ikhlas menjaganya, Maznah terharu dan menyesal di atas perlakuannya. Itulah balasan yang akan diterima oleh seorang isteri yang tidak menghormati suami.

Niatnya untuk beribadat kepada Allah, tetapi jika tidak diiringi dengan keizinan suami, dosa balasannya.


KOPIPES DR CNI

Wednesday, April 6, 2011

SHARING IS CARING

ape yang bakal anda baca dibawah adalah bukan hasil nukilan aku...aku kopipes dari FB...aku kopipes kat blog aku nih untuk tatapan aku kemudian hari....

HARAP MAKLUM


bERBALOI PENAT LELAH KU...

by Wardina Safiyyah OfficialPage on Friday, March 11, 2011 at 8:47pm

Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda...



I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all

my penat lelah paid off...



I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th

birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi

dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat

since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is

SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very

important to keep this in mind:-



1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong

signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun

lambat



2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau

tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu

Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) -

lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and

say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her

never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik

cuti ambillah - bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni

melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik

cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"



3)Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us... how

we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita,

bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK

solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua

kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat!

I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will

NEVER miss our solat.....



4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask

her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do

it with LOVE diselang seli dgn strictness)



5)kalau dia tinggal - DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak

tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love

her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3

kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar

dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau

TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.



Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna

solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for

her..and guess what????



She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i

wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy

and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi

cakap".....cair nya hatiku ini.



Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im

sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims

that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the

world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!



And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as

how Rasulullah asked us!


*walau pun tak tau bila kami akan bergelar ibu & bapa, kami harus sediakan diri kami ke arah tu kan....budak2 akan datang tak akan sama dengan zaman kita2 dulu....so cabaran mungkin akan lebih2 besar di masa akan datang...renung2kan dan selamat beramal....hehehe

Saturday, April 2, 2011

PENGALAMAN D & C

sepanjang 27tahun 9bulan, ini lah kali pertama aku dok dalam ward & jadi pesakit...selepas aku disahkan mengandung & keguguran, banyak jugak lah aku mendaftar kat klinik2 yg tak penah aku jejak...seingat aku, aku ni jarang sakit...kalo demam pon malam mkn ubat sok pagi dah ok...bab2 kena cucuk lg lah aku seriau...

aku nak citer pengalaman aku D & C...name melayunye cuci rahim la kot...selepas disahkan keguguran, penin lah pale kami carik tempat utk cuci...nak tggu hospital gomen, lambat lg...makanya haruslah buat kt hospital swasta...dah name pon swasta, kos tak yah cakap lah kan...nasib bek lah ade duit simpanan...

ari khamis(31/03/11); pagi tu kami kuor rumah terus menuju ke klinik wanita di taman rinting...selepas mendengar cerita dr rakan2, kami pegi ke klinik dgn sedikit harapan...tapi mmg ALLAH S.W.T belum nak bagi aku rezeki tu....doc kat klinik tu kate aku mmg keguguran...

kuor dr klinik, kami blur...nak cuci kat mane ni? doc td suggest kt putri specialist...aku tnye bape kos? amboi mak, lg mahai ko...range 2000-2500...nak cuci aje pon kemain mahal ye skang....adik aku setahun lepas tak smpi 1k pon...tapi nak wat caner kan...mahal2 pon, ia harus dicuci segera...

so kami decide ke penawar...selepas dicongak2, naseb bek duit dlm akaun cukup...tapi duit lom kuarkan lg...ah, redah aje lah dulu...so 11 lebey sampai penawar...sampai turn aku jmpe doc dah 12 lebey...pas doc cakap sket2, tangan aku kena cucuk...adeh, sampai menangis aku dibuatnye...tapi aku konfius...aku nangis sbb sakit ke sbb aku akan kehilangan bayi aku...huhuhu...sedey2....

sampai balik, benda alah tu ade kt tgn aku...sakit + sengal2 tangan aku tu...mmg kt situ eyh selalu cucuk?



pas kena cucuk tu, aku dibawa ke ward..bosan seyh menunggu...ade lah sejam dok tak buat ape kt katil tu...then kol 2, nurse suh aku sarung baju sepital..aku pon disorong ke bilik bedah...cuak mmg cuak...doc yg kat bilik bedah tu lak ley lg wat lawak...adoyai, org dah ler kecut perut...

mase dalam bilik bedah tu, nurse cucuk sesuatu kt tgn aku...pastu aku terbau sesuatu..pastu aku terus tak sedar ape...sedar2 aku dah disorong kuor dr bilik bedah...aku tgk jam dah 2.45pm...aik, kejap aje...tapi mase dikejutkan tu aku mamai lg...sampai kt katil wat aku terus sambung tdo...kol 4pm aku baru sedar sepenuhnya...cian my sayang kena tunggu aku...mesti bosan die kan...sori sayang...

inilah makanan yg pihak hospital sediakan utk aku...

pas cuci aku dah kena berpantang kan? tapi tengok, pihak hospital hidang aku dgn ayam cili padi...pastu sebelum check out dpt makan lg...tp lupe lak nak amik gambo, rasenye makan ikan goreng, sayur sket, pisang sebiji...aku makan sket aje pon...selebihnye my sayang yg bedal...cian die tak makan pape dr pagi...

bangun je tdo, terus makan...dah makan tak tau nak wat ape...maka melahu la kami berdua kt ward tu...kol 6 doc datang peksa, 6 lebey kami check out....

tamat sudah kisah ku di hospital...hehehe

RENTETAN KISAH SEDIH KAMI

dah berhari2 tangguh nak wat N3 ni...malas2 pon, N3 ni adalah wajib...sbb aku ni ade masalah ingatan...so citer ni harus ada disini agar aku ley baca kemudian hari...

citernye bermula dari sabtu lalu(26/03/11), ade coklat2 kt pantyliner aku...terus tepon mak sambil menangis...cuak den tetibe kuor coklat2 itu...mak kata takde pape, jangan pk pape....ok lah...w/pon risau aku buat2 cam tak risau...then tanya kawan aku, die kate adik die pon cenggitu dulu...org peknen biase kena...aku tenang sket...aku pon google gak pasal tu, mcm2 pengalaman org ade...kebanyakan macam tu dan takde pape..so aku pon lex2 la...

ahad(27/03/11), still kuor coklat2 lg...tiap kali nak solat mmg kena ganti pantyliner sbb ade coklat2 tu...tiap kali tgk coklat2 tu, hati ini sgt2 bimbang...

isnin(28/03/11), kerisauan aku bertambah2...coklat2 tu lebih byk dari biase dan kehitaman....nak wat keje mmg dah xde mood...asik dok pk pasal coklat2 itu jerk... so aku half day nak g klinik...aku g klinik Yuslina...aku mintak doc scan perut aku...janin kelihatan tapi doc kate tak dapat detect denyutan jantung....ah sudah, macam mane plak tu... so doc refer aku kt HSI...then petang tu kami terus ke HSI...kami disuruh ke bahagian emergency...tunggu punya tunggu dapatlah jumpa doctor kol 8 lebey...masuk je bilik doc, tanya sket2, tekan perut aku sini sket, sane sket, doc kate die akan bg surat refer ke pakar pulak...makna nye kena datang lg lah esok...huhuhu

selasa(29/03/11), aku amik cuti...malam sebelum tu dah bincang ngan my sayang...kalo tak dapat gak jumpa pakar arini, kita g hospital penawar aje..so sampai HSI kol 8 lebey, doc tak sampai lg...surat aku di ambil...kol 9 lebey nama aku dipanggil...next appointment anda 15/04/11 ya...adoi, lame lg...so kami terus ke Penawar lak...

kat Penawar, doc scan dr bawah...katanya lebih tepat berbanding scan kt perut...mase tu aku nampak image yg same cam kt klinik yuslina tu...janin ade tapi tak bergerak plus takde denyutan jantung...doc kate SAH, AKU KEGUGURAN....tak terkata kami...aku pandang my sayang, my sayang pandang aku...




besor2 doc tulis kt buku aku tu...tapi tak paham pon tulisan doc tu...

pas scan doc bagi lah nasihat sket2...die bagitau kalo nak cuci kt Penawar, separa bius rm800, full bius rm2000....tergezut giler kami...amboi, mahalnyer...maka kami pulang ah dgn kesedihan....huhuhu

rabu(30/03/11), aku masuk keje...pikiran mmg melayang la...yg dah tau asik bertanya...sedih mmg sedih...ramai yg bertanya buat aku lg sedih....nasib bek ley control lg...hehehe...niat masuk keje arini, nak settle keje2 yg pending sebelum aku bercuti nnt...

khamis(31/03/11), dok setengah ari kat ward...merasa lah jadi pesakit...hehehe

KAMI SEDIH...

pada isnin yg lepas, selepas check up di HOSPITAL PENAWAR, akhirnya doktor suhaimi mengesahkan aku keguguran...sedih memang sedih...tp mase doktor wat pengesahan aku blur aje...pejam2 mata tahan air mata kuor, ketap2 bibir tahan tangisan...aku hanya mampu tersenyum dlm kepahitan...betambah2 sedih tengok muka my sayang yg hampa...lom rezki kita nak dpt baby dis year sayang...


mase scan, doc tanye, nak ke gambo kandungan aku tu? otometik aku jawab nak...padahal sebelum2 tu aku dah pk kalo betol2 aku xde rezki, aku tanak doc print hasil scan tu...tapi yg terjadi adalah sebaliknye, akhirnye ade gak kenangan yg ditinggalkan...

ape perasaan aku skang? entahler....rase cam blur aje...

Wednesday, February 23, 2011

HARI INI

sayang, hari ini kamu dah berusia 7mggu 4hari...
sayang, moga kamu sehat2 aje ye nak...

sayang, maafkan ibu hari ini...
tekak ibu sgt2 mual arini...
tak lalu nak makan ape2...

tapi, sebab nk makan obimin td, seketul kuih dah ibu telan...
pastu nk makan lg, tekak dah tak boley terima...
memanjang mual hari ini...
dr pagi smpi skang..
padahal ibu sgt2 lapar sayang...

pg td boley pulak terlupa bawak buah...
so smpi saat ini, hanya asam & jeruk yg ibu boley telan...
maafkan ibu sayang...
ibu jugak skang amat mudah menitiskan air mata...
kamu jgn begitu ye sayang...
kamu baik2 didalam ye nak...

Saturday, February 19, 2011

RENDANG MAK MELAH

semalam mak den smpi dr TENGGAROH...lewat gak depa smpi...upe2nya singgah tgk layang2 dulu....amboi, mak tak sabar sgt la tuh...aku yg dekat ni pon lom jejak kaki kt situ lg...arini depa nak g lg...aku? kena tggu malam la gamaknye...

igtkan ley settle report sblm balik...arini 1/2 day aje...tp kalo cenggini gaya, mcm kena stay smpi ptg...hampesss tol dak2 ni lah....buli ibu hamil...hahaha..poyo tak aku?

hah, smbg semula psl mak den td...mak smpi dlm kol 9lebey gitu...tanggal tdg, lex2 jap...pastu mak g dapur...igtkan mak nak wat pe....upenya mak nak masak rendang tok aku...hahaha....i like...rendang lawan nasi impit...suko lah den...

caner tetiba nak rendang ni? ritu aku g la jenjalan kt blog masak2 tu...jamu mata la apelagi....pastu ade 1 blog tu update psl rendang...serta merta la den terasa nk makan rendang lak...tp bukan sebarang rendang...aku nak rendang mak aku...so aku pon post kt FB...

so mcm mane mak aku tau? hah, ade lah yg tukang sampaikan tu...mak aku bukan ade Fb pon...tp ade dah sejak malam td...hehehe...terima kasih la byk2 kpd yg tukang sampaikan tu...

mase tu pon sesaja jerk sebut...takdelah serius nak sgt...aku tgk mak nak masak rendang, aku dah risau dah....bukan ape...tekak den skang ni memanjang kembang...takut tak ley telan lak rendang mak aku tu nnt...

korg rase aku ley makan tak rendang tu?

hehehe....tentulah boley...so bekfes pg ni, aku bwk rendang ngan nasi impit yg comey2 tu 2 ketoi...seketoi dah abes..mcm nak makan lg seketoi lak....kembang tekak gak la sket2....tp ape2 pon aku telan dulu la kan...hehehe

Friday, February 18, 2011

SYILING RM200

korang rase berat tak syiling rm200 tu...
aku baru jerk angkat n bawak syiling rm200 tu...
pastu dah mula rase berdebar2 ngan takut...

harap2 kamu selamat sayang...

aku dah start pikir yg bukan2 la ni...
ish, bukan ker aku harus positif?

MINGGU KE-6

mulai hari semalam dan seterusnya, N3 sy kebanyakan akan berkaitan dgn kehamilan...
jgn plak anda borink ye...
aku teruja akhirnya aku peknen juga....
TERIMA KASIH YA ALLAH....

sumber: http://www.mengandung.com/

Pada usia kehamilan kita seminggu iaitu setelah 8 hari selepas proses persenyawaan berlaku, blastocyst (kini mengandungi 200 sel) merembeskan mukus untuk memberitahu kehadirannya di dalam rahim.

Masuk minggu ke-2, blastocyst menggelembung dan sel-sel mula berkembang dan terbahagi kira-kira 2 kali sehari sehinggalah pada hari yang ke 12 jumlahnya telah bertambah dan membantu blastocyst terpaut atau disauh dengan kukuh pada endometrium.

Kemudian masuk minggu ke-3 selepas proses persenyawaan berlaku, saiz embrio terbentuk dan saiznya hanyalah sepanjang 0.08 inci/2 mm. Gen janin mula hendak membentuk dalam 3 lapisan benih(sel) daripada organ badan yang akan bergabung.



Pada minggu ke-4 berikutnya, janin kita sudah mulai membentuk struktur asas manusia dimana sel-sel mula bergabung dan pada masa itu embrio sudah mulai memanjang kira-kira 1/4 inci / 6 mm.Pada masa ini sudah kelihatan pembentukan otak dan tulang belakang serta anggota lain seperti jantung yang mengepam darah ke paru-paru dan aorta (urat besar yang membawa darah daripada jantung).

Embrio akan terus membesar sehingga pada minggu ke-5 didapati terdapat 3 lapisan iaitu ectoderm, mesoderm dan dan endoderm. Ectoderm adalah lapisan yang paling atas. Ianya akan membentuk sistem saraf pada janin tersebut yang seterusnya membentuk otak, tulang belakang, kulit serta rambut. Manakala lapisan mesoderm pula yang berada pada lapisan tengah akan membentuk organ penting yang asas iaitu jantung, buah pinggang, tulang dan organ reproduktif.

Selain itu, kita perlu tahu bahawa dalam pembentukkan janin ini, sistem peredaran darah adalah yang pertama terbentuk dan berfungsi. Akhir sekali ialah lapisan endoderm iaitu lapisan paling dalam yang akan membentuk organ dalaman seperti usus, hati, pankreas dan pundi kencing.

Kalau kita gambarkan saiz janin 6 mm itu hanyalah sebesar biji tembikai sahaja.

Pada minggu ke-6, sekiranya pemeriksaan secara ultrasound dilakukan, kita akan dapat melihat janin sudah membentuk kepada dan badan. Biasanya getaran jantungnya juga sudah dapat dikesan.

(semalam doktor sahkan, aku dah 6minggu 5hari, macam tak pecaya lak kan, sudah ada baby dlm perut aku ni, gembira tp takut pon ade, harap2 baby dan aku selamat)

Setelah usia janin minggu ke-7, bentuk bayi semakin jelas terbentuk. Kepala bayi seolah-olah tertunduk dan berada dalam cecair ~ air ketuban atau amnotic sac yang akan memberikan keperluan tumbesaran bayi semasa dalam kandungan.

sumber: http://www.mengandung.com/

Thursday, February 17, 2011

ALHAMDULILLAH....

Terima kasih Ya ALLAH.....
selepas 8bulan menanti, akhirnya doa ku dimakbulkan...


aku check 6.30am 170211.....tergamam tgk ada 2 line....
tak pecaya pon ade gak...
pastu blk keje, g klinik....
doktor sah kan, 6minggu 5hari....
maknanye dah sebulan lebih la kan...
dijangka lahir 111011

doakan aku ye kawan2...
terima kasih...

SESUATU

salam, ade sesuatu yg aku nk kongsikan...
tp tunggulah ye...
pas confirm nnt baru share...

harap2 rezeki menyebelahi daku...
tolong doakn ye kawan2...

Wednesday, February 16, 2011

MAKAN NASI PUTIH AJE?????

penat den kelam kelibut kt dapur pg td....
sudahnye, lunch td aku telan nasi putih kosong aje...huhuhu
sadis kan....tp nk wat caner....
tekak den kembang semacam tgk ayam msk lemak cili api tu..
bau dah sedap, tp bile nk cedok jerk, kembang setaman tekak aku ni...

skang ni, kalo hulur kt aku benda2 yg kt bwh ni,
sure laju aku habiskan....asam, jeruk, limau...sedapnye la hai...

Tuesday, February 15, 2011

KUNIN DIRAJA, RAJA SEHARI

adeh...ilang mood nk wat N3 byk2 arini...
maaf, tajuk kt atas xde kaitan dgn ini cerita....
cerita sbnr karang2 lah aku update ye...

ape yg wat aku ilang mood?
berjam2 aku tggu hanya nk upload sekeping gambo
huhhhh, betol2 spoil...

so, stoplah N3 tuk arini...
aku dh jmpe sesuatu yg menarik tok aku lakukan
hahaha...giler skema ayat aku...

k ar kwn2, aku nk smbg bace buku Dr Tuah ni
Oi, Bangunlah Oi...
korg dah bace buku tu?
best tau, g ar beli pastu bace...hehehe


jumpe lagi...daaaaaaaaaa

CUTI TP NAPE ADE KAT OPIS

arini cuti sempena MAULIDUR RASUL...tp aku kat opis...ape kesssss???
dilema betul2 dilema...nape dilema?

yelah, bile cuti, aku pon nk la mencotikan diri kt umah....
tdo byk2...tgk tv....malas2 kt umah...
tp mcm mane nak wat cenggitu?

bile kt umah, bos tepon, opis tepon...aik? opis tepon?
jgn la lurus sgt kwn2...
opis tepon maksudnye, no tel opis yg tertera di henpon aku...

diorg tepon, wat aku rase bersalah plak sbb xdtg opis pd ari cuti...
tp bile aku dtg opis, nmpk cam aku tak diperlukan lak...
mcm mane tu? dilema kan...
aish, xsabar nk dok umah, wat duit dr umah...hehehe...impian daku

so bile tak diperlukan, aku pon jd borink...
ngadap FB borink....bace blog org borink...
tp bukan salah tuan punya blog ye..
aku yg ntah pape...blog best pon boley borink...hahaha
sgt tidak patut...

ape yg aku nak bebel kt cni?
nak citer sesuatu, tapiiiiiiii
ermmmm, lain N3 lah....mcm dah nak pjg aje N3 nih...
so, g klik new post ye...
hehehe

Sunday, February 13, 2011

SALAM SUNDAY

nape tetiba lak aku wat N3 ari ahad ni kan..
sbb nye adalah aku berada d opis skang ni...
bekerja di ari mggu adalah pekara biase kt MMHE ni...
mujur encik asben turut bekerja harini...

keje aku dah settle...skang tgh tggu encik asben lak...
maybe encik asben akan keje smpi petang...
tp tghari ni harus keluar g carik makanan dulu..
aku skarang ini sgt2 lah lapar...huhuhu

soalan utk anda...bila perut kosong, adakah anda akan rasa loya?
aku kan tgh lapar skang ni, pastu loya yg teramat lak tuh...
dah balun jeruk mangga sepeket pon tak ilang lg loya tu...
nak tulis kt FB, takut plak ramai yg pk bukan2...
kat blog takpe, sbb tak ramai kwn2 aku tau pasal blog ni...hehehe
kwn2 blogger aku kebanyakkannye baru kenal...SALAM PERKENALAN...

w/pn rakan baik ku lom dtg lg bulan ni, aku tak lah mengharap ape2 pon...
sebabnye dah 8bulan aku kecewa, maka ini bulan tanak pk pape pon...
tp kalau lah ade, aku sgt2 lah suka...hehehe

Saturday, February 12, 2011

TAHNIAH fateng

sekalung TAHNIAH buat sahabat daku fateng.

semalam (11 Feb 2011), Nor Fasyareena telah selamat diijabkabulkan dgn Khairul Amri....
moga bahtera kalian berkekalan hingga hujung nyawa...
insyaALLAH, kalo xde aral, pas keje ni kami2 akan terjah kamu ye...
aku nak ole2 comey....hahaha, muke tak malu kan...

Thursday, February 10, 2011

SILA JANGAN BOSAN

salam khamis wat pembace2 sekalian....sekejap sgt dah sampai ari khamis ek...sok dah jumaat...ops, malam ni malam jumaat ya....hehehe

aku kesejukan kat opis ni....bile opis semakin lengang, maka betambah2 la level kesejukan aku tu....tahap gegel beb....yg aku pelik, aku sorg je ker yg sejuk? org len aku tgk lex2 aje....huhuhu...mane lemak2 den nih...

aku ni boley dikatakan yg paling comey dlm opis ni...bile kecik adekah kuantiti lemak juga sedikit? tak semestinya kan....tapi kalo aku dah tahap gegel kesejukan mcm kt obersea (mcm la penah pegi, hehehe)....w/pon tak penah pegi, tp dah dpt rase kesejukan tu (poyo tak)...so aku takdelah heran sgt nk g obersea tu...hahaha...boley gitu? ops, menyimpang lak....bile aku dah sejuk tahap gaban, terbuktilah lemak2 aku sgt sedikit dlm bdn aku ni....hahaha...doktor, betol ker mcm tu?

Tuesday, February 8, 2011

TIGER CHOCOLATE CREAM

salam semua....sila jgn tertipu...ini bukan N3 resepi yer....hehehe...
aku dah bosan tahap gaban...
sejuk tahap gaban....
lapar pon tahap gaban....
sekali toleh, ade lak biskut tiger nih...ngap aje lah...
emmm, sedap gak....mcm beskut oreo gitu...pasni tak yah beli oreo lg dah....
biskut tiger lg murah...hahaha, boley gitu...

ade sejam lg waktu balik nih...
dah xtau nk wat ape...
diorg2 ni tanak bg aku keje pon...hukhukhuk...sedey...

hahaha....tetibe bz jap....
org kapal lak call...abg die tak ley masuk yard....
senang jerk nk settle...hehehe
email, tepon sane, tepon sini...settle dah....

pastu incoming call lak dr no kl...
aik, sape lak nih....
upenye nk tnye psl produk ndz....
sy dok PG la wak....
kalo nk dekat, adik sy ade kt shah alam...
pas bg no siti kt dak tu...
aku pon smbg wat karangan pendek nih....

so sekian lah smpi sini...
n3 kala aku bosan tahap gaban....

Saturday, January 29, 2011

RUPANYA KITA TERTIPU SELAMA INI

Dalam kedinginan pagi sabtu, aku terima 1 email...agak tersentak bila baca...rupanya kita tertipu selama ini...nak tau apa email yg aku terima tu?

Sumber: kopipes dr INBOX aku...

Khasiat Soya Hanyalah Fitnah dari Negara Barat (yeker ni)

Nabi SAW mengamalkan pemakanan sunnah seperti kurma, kismis dll. Tetapi kita telah dipalingkan daripada pemakanan sunnah oleh golongan tertentu sehingga yg
baik tidak diambil, sebaliknya kita disogokkan oleh musuh Islam dengan matlamat untuk melariskan barangan mereka.

Kita selalu digambar-gemburkan dengan kandungan dan kebaikan soya yang mengandungi nutrien penting dan protein, tapi kali ni saya nak kongsi sebaliknya.
Hakikatnya, soya sebenarnya mengandungi kandungan bahan kimia yang berbahaya. Terutama sekali untuk kaum wanita.

Antara keburukan kacang soya yang dapat saya simpulkan dari pembacaan saya:

•Meningkatkan risiko penyakit barah payudara (breast cancer) di kalangan wanita.
•Berupaya mempengaruhi dan melembapkan minda/otak.
•Punca kepada proses pertumbuhan luar biasa untuk bayi dalam kandungan dan kanak-kanak.
Kajian menunjukkan kacang soya mengandungi satu bahan kimia yang menyerupai hormon estrogen (yakni hormon wanita). Bahan kimia ini jika diambil berlebihan
mampu mengubah perkembangan seksual / sexual development (mungkin mempengaruhi kejantinaan seseorang-kelembutan??).

FAKTA: 2 gelas susu soya sehari, dalam masa sebulan, adalah cukup untuk mengubah masa kitaran haid wanita!

Kacang soya mengandungi satu susunan fotokimia (1) yang mengagumkan, dan susunan yang paling menarik ialah satu chemical bernama isoflavone (2).

(1 : komponen yang aktif secara biologi yang terhasil dari tumbuh-tumbuhan.)

(2 : komponen / sebatian kimia yang dikaji dapat melegakan symptom menopous, mengelak kanser, memperlahankan kadar osteoporosis dan mengurangkan risiko
penyakit jantung.)

Walaubagaimanapon, kandungan isoflavone ni bukan senang-senang dapat diekstrak dari kacang soya. Hanya selepas menjalani proses penapaian (fermentation)
yang lengkap, barulah dapat menghasilkan isoflavone, yang dapat dihadam dengan sempurna dalam sistem penghadaman manusia. Dalam erti kata lain, kacang soya
yang tidak menjalani proses penapaian sempurna, mempunyai kurang kandungan isoflavone dan tidak sesuai untuk diminum.

Kacang soya juga mengandungi perencat enzim yang menghalang penyerapan tripsin dan enzim lain yang diperlukan tubuh untuk proses penghadaman. Proses
memasak yang biasa tak mampu nak mendeaktifkan erencat enzim ini. Keadaan ini sangat berbahaya kerana boleh menyebabkan gastric, kekurangan protein dan asid
amino.

Secara semulajadinya, semua kekacang mempunyai satu bahan kimia bernama ‘phytic acid (3)’ yang merupakan satu bahan anti-nutrien. Begitu juga dengan kacang soya.
Malah, kandungan bahan ini dalam kacang soya adalah lebih berbanding kekacang lain.

(3 : phytic acid mampu menghalang penyerapan mineral tertentu seperti magnesium, kalsium, zat besi dan zink. Laporan perubatan menunjukkan penduduk Negara
Dunia Ketiga yang banyak mengambil kacang soya, mempunyai kekurangan mineral-mineral tersebut dalam badan.)

Kacang soya juga mengandungi bahan kimia hemagluttinin (4) dan perencat tripsin yang merencatkan pertumbuhan manusia (di peringkat kanak-kanak). Bahan ini
dapat di deaktifkan dengan proses penapaian. Antara produk dari kacang soya yang menjalani proses penapaian ialah tempe .

(4 : link hemaggluttin ini lah yang membentuk jaringan virus H1N1 dan sekuel-sekuel nya)

Tapi, bagi sesetengah produk soya, contoh air soya dan tofu, sebatian perencat ini masih wujud, walaupun sedikit.

Keadaan ini juga bukan satu berita baik untuk kanak-kanak yang mengambil susu berasakan soya. Sesetengah ibu bapa menggantikan susu tepung (susu lembu) dengan
susu berasaskan soya, tapi ia bukanlah sebaik yang disangka.

Menurut Dr Jill Shneider, Prof Madya Sains & Biologi di Lehigh University, Betlehem, Pensylvania, bayi yang alergik kepada susu lembu tapi diberi susu berasaskan soya
merupakan satu keadaan yang berbahaya.

Satu kajian makmal dibuat ke atas tikus putih menunjukkan isoflavone yang bertindak sebagai hormone estrogen dalam kacang soya mampu mempercepatkan proses
tumbesaran tikus makmal.

Chemical ni kurang baik untuk bayi kerana ia bertindak seperti estrogen yang mengawal pertumbuhan lelaki dan wanita dewasa. Senang cakap, seolah-olah
menggalakkan ia bayi membesar lebih cepat dari kadar yang sepatutnya.

FAKTA: Dikatakan, bayi yang diberi minum susu berasaskan soya menghadam phytoestrogen dari kacang soya, seolah-olah bayi tersebut menerima 5 biji pil perancang
dalam sehari! Pergh!

FAKTA: Pada 1991, penyelidik Jepun melaporkan bahawa penggunaan soya serendah 30 gram sehari atau 2 sudu makan, untuk sebulan, boleh menyumbang kepada
peningkatan hormone tiroid, yang menyebabkan kanser tiroid.

Oleh itu kembalilah kepada pemakanan sunnah melibatkan jenis makanan dan cara pemakanan
.

fakta: saya di atas bukan aku tau...hehehe


itulah alkisahnye....w/pon aku bukan peminat air soya, tp aku suke gak minum air soya tu? korang plak macam mane? tol ker berita ini?

Friday, January 28, 2011

PERINGATAN BUAT DIRI KU

salam, N3 ni aku wat utk ingatan buat diri aku dan sape2 saja....tp xtau lah relevan ke tak...hehehe

ape yg aku tulis ni, berdasarkan pemerhatian aku sbg peminat emas yg ilmu nye masih cetek...sgt2 cetek....tp aku tgh giler membeli emas skang ni...bukan barang kemas, tp dinar & jongkong emas...

aku start dengan beli 1 dinar...mase aku beli tu rege rm645...dari aku simpan duit dalam tabung, bek aku beli emas...tp tu harga 2/3 bulan lepas tau...harga hari ini, 28/01/11, 1 dinar = rm613....banyak kan bezanya...

mcm mane lah boley jatuh ni....semua org tau harga emas meningkat saban tahun...tp ni jatuh plak kan...aku mmg la sangat tak puas ati...hahaha

oleh itu, aku wat 1 teori....hahaha...pandai2 wat teori sndri....huhuhu, dah jatuh lg...rm612....boley pakai kot teori aku ni....ape teori itu? jeng jeng jeng....hahaha poyos plak kan

aku akan beli emas sebelum TAHUN BARU CINA.....mau tengok taun depan...tol tak teori aku ni...hahaha...

ape2 pon, tgh wish harga jatuh lg....aku nak beli 1 dinar lg....hehehe

Monday, January 24, 2011

FOBIA

salam isnin ya kakak2, abang2, adik...antum sihat? ana sihat2 aje....antum dah bekfes? ana dah bekfes ngan roti paun yang tak naik...hehehe, arab la plak kan...

disebabkan aku kurang keja arini....pagi2 dah tak tau nak wat ape...dengan senang ati aku wat keje delete2 email yg memenuhkan inbox aku...tick2 yang mane nak delete terus...untick mane2 yang aku nak baca dulu...dalam banyak2 yg untick tu, aku tertarik ngan 1 tajuk email....caner nak atasi fobia memandu....

hahaha...nape aku tertarik...sebab aku pon fobia memandu gak...ish, fobia ke aku? tak kot....cume ape ek....yang pasti dah lame aku tak drive...lesen pon dah mati bulan 12 ritu...hihihi...tak agak2 kan....

aku dapat lesen mase belajar kt uitm dulu...aku amik lesen guna wet PTPTN lg...mase tu tekad nak amik lesen gak...nape? sebab aku pikir, dah keje nanti sure tak ade mase nak g belajar kan...plus maybe yuran dah mahai...jauh tak aku memikir...hehehe

mase tu lg kuat keinginan nak amik lesen, sebab kawan2 ramai....yuran plak murah...dalam rm500 lebey je kalo tak salah aku...lagi, orang2 dari kelas memandu tu yg akan amik kitorg kat Uitm...pulang plak berhantar...mudah kan...why not aku nak tolak kan....rugi woo kalo tolak...

aku tak ingat sem bape aku amik lesen tu...tapi pas lulus ngan jayanye...aku pon simpan lesen tu ngan jayanye gak...after 2years aku pon g renew lesen...pastu simpan lg....sampai aku abes belajar...lesen aku hanya renew tetiap taun...skill memandu aku pon dah lupa...hahaha

abes belaja, aku tolong mak jaga kedai kt tanjung leman...ade gak lah aku bawak keta sekali dua ke tg leman tu...boley dikira ko mase tu bape kali aku drive...ade 1 yg aku masih ingat, 1st time balik dr kedai dah maghrib...jalan plak dah mula gelap...aku dah mula gelabah...mane tak nye...aku tak tau caner nak idupkan lampu...hahaha..sadis sungguh waktu itu

aku godek2 sekali lampu menyala...ok lah kan...tapi sepanjang jalan keta lain dok hon aku...nak tau kenapa? aku bukak lampu besar sampai aku selamat sampai kt umah...hehehe...ampun...aku tak tau caner nak kecik kan lampu tu semula...jahil2...naseb bek mase tu aku bedua ngan mak...kalo sorg xtau lah ape jadi ngan aku...w/pon mak xtau drive, tau lg byk dr aku yg dah ade lesen nih...

alkisah lesen aku tu, renew aje tetiap taun...tapi semalam my sayang suh aku drive pusing2 kt stadium tu...boley lah kan...aku boley drive sebenarnye...tapi apa yg menghalang aku agaknye ek...jeles gak tengok kawan2 ley gerak sndri kemana2...aku ni nak gerak, kena lah tunggu my sayang yg hantar...cian pon ade, cam kena jadik driver aku jerk...tapi kan, aku kena gak berani2 kan diri...caner nnt kalo my sayang tak ley drive? aku nak harap sape lak kan...